Infravit Finn szauna kabin

A finn szaunakultúra rövid történelmi áttekintése

Mit jelent a szauna kifejezés?

Azt hiszem, ez a legalapvetőbb kérdések egyike egy ilyen témával foglalkozó honlapon. Ha már a szaunázás foglalkoztat bennünket, akkor legyünk tisztában a szó jelentésével. A szauna finn eredetű szó, a “savu” (füst) szóból származik. Fordítása az Idegen szavak és kifejezések szótárában (Bakos Ferenc) egész egyszerűen: finn gőzfürdő. Bár ennél azért többet is tudunk: annak idején földbe – esetleg hóba – vájt üreget jelentett, később pedig félig vagy egészen földbe süllyesztett faépítményt. Természetesen a föld felett álló épületet is jelentette. (912-re nyúlik vissza a legkorábbi írásos emlék egy gödörszaunáról, mely a mai Moszkva területén volt megtalálható; Sheik Ibn Dasta leírása alapján.)

Az ősi hagyomány

A közhiedelemmel ellentétben a szauna, a szaunázás nem finn találmány, a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használták először. A törzsek papjai izzasztással gyógyították a betegeket, de a nép testedzésre is igénybe vette az agyagtéglából épített speciális fürdőt. A gőzt egy máglyán tüzesített kő hideg vízzel való leöntésével nyerték. A hőfejlesztő technikát Európában is felfedezték, és egészen a XVII. század végéig használták.

A legtöbb európai országban a szaunázás virágzásának, további elterjedésének az elmarasztaló orvosi és papi vélemények vetettek véget. A skandináv országokban megszakítás nélkül tovább szaunáztak az emberek. Évszázadokon, vagy talán évezredeken keresztül a szauna felbecsülhetetlen jelentőségű szerepkörrel rendelkezett, ez volt az a hely, ahol a finnek nemcsak fizikailag, de szellemileg is megtisztultak. A szauna hitet, bizalmat jelentett az embereknek lélektanilag és az egymás közötti szociális kapcsolataikban is. A forró kövek vízzel történő locsolása mágikus varázslatra emlékeztetett és az ilyenkor keletkező gőzt a finnek “löyly”- nek hívták, mely gyakorlatilag szellemet jelent.

Finnországban a szaunázásnak ősi hagyományai vannak, de a szauna a ma emberének életmódjához is szervesen hozzátartozik. A történelem folyamán a szauna megjelenési formája állandóan változott, ezért napjaink szaunafülkéje már ettől lényegesen eltér. Szerencsére ma is több ezer olyan kémény nélküli, vagy “füstös” szauna található Finnországban, melyek megőrizték a több ezer éves, jellegzetes építési módot.

A ma emberének – ha igazán egy jó szaunát szeretne – feltétlenül ismernie kell az alapvető építési irányelveket, szokásokat, és fontos, hogy a régmúlt ősi tapasztalataiból kiindulva, a múlt és a jelen közötti átmenet folyamatos legyen. Már a régmúltban is közismertek voltak a különböző izzasztó fürdők világszerte a primitív és a kultúrált népek között egyaránt. Jól ismertek voltak a magasabb társadalmi rétegeknél az ősi Indiában, Görögországban, Rómában, az iszlám országokban és a középkori Európában. Az izzasztó fürdőket egyszerű emberek használták például Írországban és az alpesi területeken a 19. századig. Az izzasztófürdők hagyománya azonban majdnem teljesen kiveszett mindenütt, kivéve a finneknél és a velük közeli rokonságban álló népeknél. A XX. században az olimpiai mozgalom segítette a szauna újbóli elterjedését. Az 1936-os olimpián a finn sportolók az eredményes szereplés zálogának a szaunázást tartották, ezért szálláshelyükön felépíttettek egy szaunát. Az eset felkeltette az érdeklődést, orvosok kezdték vizsgálni a szaunázás hatásait, s a pozitív eredmények nyomán a szauna ismét meghódította Európát. A melegnek és a füstnek köszönhetően a szauna a ház leghigiénikusabb helyisége volt és éppen ezért kitűnő lehetőséget biztosított a kisgyermekek tisztálkodásához is. A finn asszonyok például generációkon keresztül a szaunában biztonsággal hozták a világra újszülötteiket. A finneket azért nevezhetjük igazán a szauna kultúra meghonosítóinak, mert minden más népnél jobban, náluk maradt meg ennek ősi hagyománya, a többi népcsoportnál pedig mindenütt kisebb, vagy nagyobb mértékben ugyan, de megváltozott. Ebben a folyamatban Finnország döntő szerepet vállalt és ezért a mai napig megőrizve vezető szerepét, joggal nevezhetjük a szauna hazájának. Ennyit mindenképp hasznos tudnunk.

A modern, civilizált életnek számos olyan hatása van, mely során toxikus (méreg-) anyagok kerülnek a szervezetbe. Méregtelenítésnek nevezzük azt a folyamatot, mely során segítséget nyújtunk szervezetünknek a benne felhalmozódott méreganyagok kiválasztására. A szauna rendszeres használata az orvosi kutatások és a több évszázados tapasztalatok alapján bizonyítottan méregtelenít, javítja a közérzetet, fiatalossá teszi a bőrt, fizikailag és szellemileg is felfrissít. A pihenés, a relaxáció, a felfrissülés, méregtelenítés és az egészséges életmód mindenkinek igénye. Szaunázáskor, hogy szervezetünk ne melegedjen túl, az izzadás gondoskodik a hűtésről, mely során méreganyagok távoznak a bőrön keresztül a szervezetből. Megnövekszik az erekben lévő vérmennyiség, a véredények kitágulnak. A szaunázást követő hideg zuhany alkalmazásakor a véredények villámgyorsan újra összehúzódnak. Szaunázáskor éppen ezt akarjuk elérni a forró levegő és a hideg víz váltogatásával, eddzük a keringési rendszerünket, testünket szívósabbá tesszük és fokozzuk az ellenálló képességünket. A gőz és a verejték fellazítja a hámpikkelyeket a bőr felszínén, az elszarusodott sejtek leválnak, majd a porral, a zsírszemcsékkel, baktériumokkal együtt lemosódnak.

 • A finn szauna lényege a szabályozható hő és páratartalom. Az izzadás intenzitását jelentősen befolyásolja a páratartalom, ami a kövek locsolásával szabályozható.
 • A szervezetben a pozitív élettani folyamatokat elindító szaunázási hőmérséklet 75-95 C között van.
 • A szaunázás emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását ma már senki sem vitatja, sőt orvosi vizsgálatokkal is alátámasztják ennek eredményeit. Ezt jelzi és bizonyítja az is, hogy a finn gyerekek a legegészségesebbek a világon.
 • A szaunázás nemcsak kellemes időtöltés, a pihenés ideális módja, a szépség forrása, hanem egészségünk megóvásában is komoly szerepet játszik.
 • A szaunafürdő kedvező hatással van a bőrre, a szív-keringési rendszerre és a vízháztartásra. A lerakódott káros anyagok elszállítása fokozódik, éppúgy, mint a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező képessége is.
 • A szauna a testet és a lelket egyaránt melegíti, de néhány általános szaunázási alapszabály figyelembevétele mindenki számára alapvető fontosságú.
Úgy gondolja, hogy Ön szeretne egy InfraVit finn szauna kabint?

Hívjon elérhetőségeinken, ahol kollegáink készséggel állnak rendelkezésére, s kérdéseinek nagy részét már telefonon megválaszolják, igényeit meghallgatva javaslatot tesznek egy hatékony InfraVit megoldásra.

Kapcsolatfelvételi űrlapunk kitöltése után kollégánk felhívja Önt!

 • Írásos ajánlatot küldünk rövid tájékoztatóval, referencia fotókkal, esetleg alaprajzzal.
 • A további, még nyitva maradt részleteket, technikai paramétereket egy Önt semmire nem kötelező ingyenes helyszíni felmérés alkalmával felkészült kollegáink segítségével tisztázhatja. Az Önt felkereső kollegánk teljes tájékoztatást nyújt, rengeteg alaprajzváltozattal, referenciafotóval, faanyagmintával, termékmintával felszerelve segít Önnek a tökéletes választás meghozatalában.
 • Amennyiben Ön nem igényli a helyszíni felmérést, úgy a részleteket tisztázó vagy tájékoztató beszélgetésre bármelyik bemutatóteremben sort keríthet.
 • Tetszőlegesen választható a kabin formája, anyaga, külső megjelenése, üvegfelületeinek nagysága, színe, kapcsolódása.
 • Az elképzeléseinek pontosabb megvalósításának érdekében kollegáink igény esetén egyedi alaprajzot készítenek (a paramétereket vagy Ön adja meg, vagy a felmérés alapján állnak rendelkezésre).
 • Akár a helyszíni felmérés alkalmával, akár a bemutatóteremben egy megrendelőlap kitöltésével bármikor megrendelheti az elképzelésének megfelelő kabint, melyet helyszíni felmérés alapján, első osztályú anyagok felhasználásával egyedileg gyártunk, majd kiszállítunk és üzembehelyezünk.

Ajánlatkérését online is eljuttathatja hozzánk.
Ajánlatkéréshez kattintson ide.

Előleg: 20-50%
Szállítási határidő: 1-3 hét