Az InfraVit Finn szauna építés folyamata

Minden egyes kabinunk gondos, egyedi kivitelben készül, nem gyári sorozatgyártás végterméke. A finn szaunák építésénél cégünk a szendvicsszerkezetű szaunákat részesíti előnyben. A szendvicsszerkezet kialakításánál arra figyeltünk, hogy a kabinok hőtartási tényezője megközelítse az ebből a szempontból közismerten legjobb gerenda-szaunákét.

A tökéletes munka érdekében a gyártás előtt a helyszínt felmérjük és a megrendelő kívánságainak megfelelően egyedi rajz alapján készítjük el a kabinokat. A kiválasztott anyagból teljes felszereltséggel, beüzemeléssel, garanciával vállaljuk a szaunák építését. Az InfraVit finn szauna elhelyezhető a lakás és a ház bármely részén, fedett kültéri helyen, illetve külön erre a célra épített épületben. A szauna tisztíthatósága és tartóssága szempontjából nagyon fontos, hogy a szaunát fogadó hely felmosható padlózattal rendelkezzen.

A szauna méretét meghatározza, hogy hányan akarják használni, illetve ülő vagy fekvő testhelyzetben szeretnék a szaunázási időt eltölteni. Ha a hely egyéb korlátokat nem támasz, akkor javasoljuk, hogy a szauna minimum szélessége 180 cm legyen (ebben az esetben kényelmesen lehet fekvő helyzetben használni), mélysége pedig 120 cm-t (1 szintes pad) tetszőleges méretig terjedhet. Általános tervezési szempont, hogy a padok mélysége 60-70 cm, a kiválasztott kályha köré kályhavédő rács kerül, ill. a szaunában minimális közlekedési helyet kell hagyni. Az InfraVit finn szauna használhatóságát és hatékonyságát a szaunakabin hőtartási képessége határozza meg, tehát az a tulajdonsága, hogy a szigetelt falak segítségével milyen mértékben képes a kabin az előállított hőt és páratartalmat megtartani. Az InfraVit Finn szauna szendvics szerkezetű panelekből felépített falai a kabinoknak ezt a tulajdonságát a kiváló hőtartási tényezővel bíró gerenda-szaunáéhoz közelíti.
Az InfraVit finn szaunában a folyamatosan változó páratartalom, a magas hőmérséklet megköveteli a felhasznált anyagokkal szemben a legjobb minőséget, a fa szárazságát, az alapanyag speciális kialakítását, a tökéletes megmunkálást, gyártás folyamán pedig a szakértelmet. Az InfraVit Finn szauna felépítéséhez a több rétegből álló, 7,5 cm falvastagsággal bíró, szendvics szerkezetű falának borításához többfajta, első osztályú, szárított szauna lambériákat ajánlunk. Kínálatunkból (elsőosztályú, szárított szaunalambériák, soft line kialakítás):

 • lucfenyő
 • csomómentes fenyő
 • nyár
 • vörös éger
 • hőkezelt éger
 • hemlock
 • vöröscédrus

Anyagválasztékunk folyamatosan bővül és változik, érdeklődjön kollégáinknál!

A kabin tervezésénél, a belső berendezés kialakításánál minden igényt figyelembe veszünk.
A falszerkezethez hasonlóan első osztályú szárított faanyagot használunk.

Pad:
A felhasznált faanyagok körét szűkíti az a követelmény, hogy a szaunában elhelyezkedő padok nem melegedhetnek fel túlságosan és a nedvességgel szemben is fokozottan ellenállónak kell lennie. Erre a célra általában csomómentes abachi vagy antiaris fát használunk. A pad lehet még nyárfából, hőkezelt nyárfából is.

Háttámla:
Többféle háttámla lehetőséget kínálunk, kiválaszthatja az igényeinek megfelelőt, sőt saját elképzeléseit is megvalósítjuk. Anyaga általában megegyezik a padok anyagával.

Lábrács:
Anyaga megegyezik a szauna pad anyagával. Mivel a szaunát általában hidegburkolatra helyezzük, a könnyű tisztíthatóság érdekében kivehető lábrácsot készítünk.

Kályha:
A szauna hatékony működésének fontos feltétele a kályha megfelelő teljesítőképessége. A megfelelő szauna kályha kiválasztása a kabin mérete alapján történik A kályha kiválasztásánál igen széles lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Fontos különbséget tenni a magán és közületi (szálloda stb.) felhasználás között.

Típusok:

 • Elektromos kályhák: – belső vezérlésű – külső vezérlésű
 • Elektromos, hőtárolós kályha
 • Fatüzeléses
 • Füstös szauna kályha

A szaunakályha köré ajánlott fából készült kályhavédőt tenni, a szauna falainak azokra a felületeire, melyek a kályhából kicsapó forró levegővel közvetlen érintkezésbe kerülnek ajánlott fémből vagy kőből készülő légterelőt szerelni.

Ajtó:
Színes, edzett, 600 x 1800 x 8 mm biztonsági üvegajtó fa fogantyúval, pánttal ellátva. Természetesen egyedi elképzeléseket is megvalósítunk.

Ablak:
Tetszőleges méretű ablak is elhelyezhető igény szerint.

Világítás:
A szaunázás hangulatához illő bensőséges világítást, különböző lámpabúrákkal biztosítjuk.
Egyedi elképzeléseket is megvalósítunk.
Amennyiben himalájai sótéglákat építünk be, akkor azok háttérvilágítása is szolgálhat hangulatfényként.

Szellőzés:
A forró levegő keringése több szempontból fontos, a szaunázók folyamatos oxigén-ellátása, valamint a szauna kályha által elindított meleglevegő-körforgás biztosítása.
Ezért megfelelő helyeken szellőzőnyílásokat helyezünk el és a körforgást állítható szellőzőgombával tesszük hatékonnyá és kontrollálhatóvá.