Finn szauna típusok

Gödör szauna
Az építményt egy kicsúcsosodó tetővel rendelkező kunyhó, mely egy a földbe ásott lyuk fölé épült és földdel fedték le. A lyuk alján egy kövekből álló tűzhelyet képeztek ki. A ház és a szauna kezdeti megjelenési formája tagadhatatlanul csak egy gödör volt a földben. A saami nyelvben a “saun” szó eredetileg egy lyukat jelentett a földben, vagy a hóban.

Gerenda-szaunák
A föld felszíne fölé épített füstös szaunákat rendszerint fa gerendákból építették. A különleges gerenda csapolási módszert a kereszténység kezdetén fejlesztették ki. Ez az építési módszer először Svédország északi részén jelent meg, majd innen terjedt el fokozatosan Finnországban, a balti országokban, Oroszországban és Szibéria tundrás vidékein. Leírása szerint a levegő a gerenda-szaunákban valamivel szárazabb volt mint a gödör-szaunákban, mert a levegő a falakon keresztül is cirkulált. A szaunákat rendszerint fa gerendákból készítettek. A gerenda-szaunát csapolási módszerrel készítik. A levegő a gerenda-szaunákban valamivel szárazabb, mert a levegő a falakon keresztül is cirkulált.

Füst szauna
A füst szauna szinte minden esetben egy külön kis faház, amelyben egy tűzhely található, azonban nincs kéménye. Szaunázás előtt a tűzhelyen be kell fűteni, általában nyírfával, és a helyiségben keletkezett nagy füst az ajtón keresztül távozik. A szaunázást akkor lehet megkezdeni, amikor 3-4 óra múlva a tűz már nem füstöl, legfeljebb parázslik. A helyiség belseje, a padok, a gerendák tele vannak korommal, amire ügyelni kell leüléskor. Ugyanakkor ez a korom nem piszok, sőt, ellenáll a baktériumok megtelepedésének. A füst és a korom jellegzetes illatot ad a szaunának, ami érdekes légkört teremt. A füstös szauna és a szaunázás régmúlt szokásai szinte változatlanul fennmaradtak napjainkig.

Mai korszerű finn szauna
A szakszerűen felépített szauna fala többrétegű szigetelést rejt (szendvics szerkezet), ugyanakkor legalább ilyen fontos a megfelelő szellőzés megoldása is. A jó közérzet eléréséhez friss levegőre van szükség, így gondoskodni kell a levegő megfelelő áramoltatásáról. Az azonos falvastagságú szaunák építési technikája eltér, így más azok hő tartási tényezője. Ezért fontos gondos körültekintéssel választani.