Általános szaunázási alapszabályok

Szaunázni többet jelent, mint csücsülni a padon és izzadni a melegben. Követve az alábbi tanácsokat, szauna fürdőjét pihentető és élvezetes élménnyé teheti.

Szakítson elég időt! Ne siessen a szaunázással, hogy annak hatása maximálisan érvényesülni tudjon.
Szaunázzon nyugodt körülmények között.

A finnek szólása: „Engedd, hogy a szauna elfeledtesse veled mindennapi gondjaidat.”

A szauna a meditáció, a teljes testi és lelki kikapcsolódás helye, ehhez pedig idő kell. Ne siessünk! A szaunafürdőzés azt jelenti, hogy a testet egymás után ismétlődően, többnyire kétszer vagy háromszor, váltakozva felhevítjük és lehűtjük. A kívánt hatás elérése érdekében érdemes zuhanyozni, és meztelenül szaunázni.

Szükség esetén vegyen lábmelegítő fürdőt, ne kezdjen szaunázni hideg végtagokkal. A szauna hőmérséklete 75-95°C (maximum 100°C) elegendő ahhoz, hogy a szauna kifejtse jótékony hatását. A szauna páratartalmát növelhetjük a szauna kályhában található kövekre locsolt vízzel. Nem érdemes egyszerre túl sok vizet locsolni a kövekre, mert ez a hirtelen páratartalom változás sokkolja bőrünket, gátolva a természetes izzadás fokozatos beindulását. Emellett igen kellemetlen a forró vízpára égető érzése. A szaunába száraz testtel menjen be, a felhevülésig töltsön el 8-15 percet a kabinban. Általában ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a testhőmérséklet emelkedni kezdjen, és megkezdődjön a természetes izzadás (ez nem azonos azzal a kicsapódó vízpárával, amit a forró kövek ész nélküli locsolása okoz).

Érdemes lefeküdni, vagy laza testtartásban ülni, lehetőleg felhúzott lábakkal, hogy a lábak is a pad szintjére jellemző hőmérsékleten legyenek. Teljesen egyéni, mennyi idő után érzi szükségét teste lehűtésének. Nem tanácsos 15 percnél tovább bent maradni, de ha közérzete romlik, előbb hagyja el a kabint. A forró kabin elhagyása előtt üljön fel, hogy a vérkeringése helyreálljon. Miután nyugodt mozdulatokkal felkelt menjen ki a szabad levegőre, és pihenjen egy keveset. Ez a szakasz az ún. légfürdő. A két-három alkalommal megismételt folyamat soán eléri a kívánt hatást. A légfürdő során lélegezzen nyugodtan, majd néhány perc múlva vegyen hideg hűtőfürdőt. A hűtést mindig a szívtől távol kezdje (lábfej, láb, kéz, kar, törzs) és a szív felé közeledjen. A lehűlési szakaszban vehetünk egy frissítő zuhanyt, vagy megmártózhatunk medencében, dézsában. Erre a célra használhatunk hideg vagy langyos vizet, ki mit kedvel. Semmiképpen ne forró vízben fürödjünk, hiszen a lehűlés szakaszának lényege, hogy testünk hőmérséklete visszahűljön az amúgy megszokottra. A locsoló és a merülő medencék mellett a lábmelegítő fürdő is javasolt, mivel a meleg lábfürdő gyorsítja az erek ismételt kitágulását. A jeges vízben való megmártózást, a friss hóban való hempergést csak gyakorlott “öreg rókáknak” javasoljuk.

Ezek után üljünk le kényelmesen, esetleg feküdjünk le, és pihenjünk pár percet, relaxáljon, lélegezzen egyenletesen, és törölje szárazra magát, mielőtt ismét visszatérünk a szaunába.A szaunázás befejezése után hagyjunk időt magunknak a pihenésre. Ne siessünk sehova. Pihenjünk, és élvezzük a szaunázás okozta kellemes érzéseket.

Tusoljunk le bő vízben, a tusfürdők és szappanok használatát kerüljük. A forró szauna bőrünk pórusait kitágította, kitisztítva így azt a baktériumoktól és egyéb szennyeződésektől. Aggódó anyukák figyelmébe ajánljuk: nem szükséges zsíros szappanokkal és egyéb kemikáliákkal lefürdetni a gyerekeket, újra eltömítve így a kitágult bőrpórusokat.
Végezetül kerüljük az alkoholos italokat és a nagy mennyiségű étkezést szaunázás alatt és közvetlenül utána.
Egy könnyű étel és egy frissítő ital tökéletes befejezése egy élvezetes szaunázásnak.