Az infraszaunákról általában

Az izzasztófürdők évszázados hagyományokkal rendelkeznek. Napjainkban is töretlen a népszerűségük, igen fontos szerepet játszanak a test és a lélek ápolásában, az egészségmegőrzésben és a gyógyulás elősegítésében. A meleg és a napsugárzás kedvező hatásáról senkit sem szükséges meggyőzni. E két éltető elem legmodernebb ötvözete az InfraVit Infraszauna.
Az infrasugárzást először a gyógyászatban használták, majd az 1960-as évek végén került közhasználatba infraszauna formájában. A hatékonyság növelése érdekében az infrasugázókat gyártóik azóta is folyamatosan fejlesztik.
A különböző infrasugárzók technológiai feljődésével párhuzamosan változott az “infraszaunák” megjelenési formája is (zsákos, ülő, fekvő, kabinos, kabin nélküli megoldás, kombinált szauna) Napjainkra a technológiai különbségek letisztultak.
Az infraszaunák többsége kabin formában kerül kialakításra, ahol az infrázás a leghatékonyabb, ülő testhelyzetben történik. Azért ez a leghatékonyabb forma, mert az infraszaunázás lényege, hogy az infrasugarak minél nagyobb felületen érjék az emberi testet, ez pedig az ülő helyzetre igaz.

A legújabb Philips fejlesztésű Vitae infrasugárzók az infrasugárzás teljes tartományát (spektrumát) reprodukálják, a halogén technológia jóvoltából felfűtési idő nélkül. Az InfraVit Infraszauna olyan egyszerű és kellemes módja önmagunk kényeztetésének, ami bárki számára elérhető.
Használatával könnyebben legyőzhetők bizonyos betegségek, hozzásegít edzettségi szintünk megtartásához vagy eléréséhez, elősegíti a fogyás vagy méregtelenítés folyamatát.
Az InfraVit Infraszauna használata könnyebben beilleszthető napjaink életritmusába, mint a hagyományos finn szauna, hiszen 30 perc alatt kifejti jótékony hatását. Helyigénye minimális, szinte bárhol megvalósítható.

A szabad szemmel láthatatlan infraenergia azonos a napsugárzás meleget adó tartományával. Jótékony hatásának oka, hogy nem tartalmazza a káros UV- és mikrosugárzást. Az infrasugár túlnyomó része a levegőt, mint közvetítő közeget nem használja, azon kis energiaveszteséggel áthaladva egy részük behatol a szilárd testekbe, és közvetlenül felmelegíti azokat, egy részük pedig visszaverődik. Ahogy a légkört a Föld, a levegőt közvetve az átmelegedett testek fűtik. A sugárzó hő hatása jól érzékelhető: hűvös időben is melegünk van, ha napsütés ér, és fázunk, ha árnyékba kerülünk. Hideg, napsütéses időben az autó felhúzott ablaka mögött érezzük a Nap melegét. Ekkor érvényesül tisztán a Nap infravörös sugárzása. A sugárzó hő az infravörös energia (IV). A napenergia nagy része az infravörös tartományban keletkezik. A teljes infravörös tartomány – rövidhullámú (IV A), középhullámú (IV B) és hosszúhullámú C (IV C) sugárzásból áll.

A Nap sugárzását az alábbi tartományba oszthatjuk, mikrométerben kifejezve: A Nap (hullámhossz: mikrom.) :

  • 0,28 alatt Ultraviola (UV)
  • 0,28-,078 Látható tartomány
  • 0,78-1,4 Infravörös A (IV A)
  • 1,4-3 Infravörös B (IV B)
  • 3 felett Infravörös C (IV C)

Az infrasugárzók – típustól függően – a Nap infravörös sugárzásának egy részét vagy egészét képesek reprodukálni. A infrahalogének képesek a teljes hullámhossztartományt előállítani. A napsugárzás során az infravörös A és B sugarak érik el a földfelszínt, ez a természetes meleg a földi élet alapja. Az infravörös C sugarakat elnyeli az atmoszféra. Az infravörös A és B sugárzás a Nap sugárzásának optimálisan kb. 45 %-át adja, mely a mérések szerint 450-500 W/nm (tengerszinten, trópusi éghajlaton, déli időpontban mérve). A Nap sugárzásának a teljes értéke ugyanilyen körülmények közt 1120 W/nm.

Az InfraVit Infraszauna Philips fejlesztésű Vitae infrahalogénekkel van felszerelve, amelyek felmelegítési idő nélkül, a kabin bekapcsolása után azonnal használatra készek, s teljes hatékonysággal működnek. Az InfraVit infraszaunában az infrasugarakat elektromos fűtőszálak generálják. Ezek az infrasugarak azonosak a Nap infrasugárzásának egy részével, azzal a különbséggel, hogy hullámhosszuk optimális hatást fejt ki szervezetünkre és hatását napi 24 órán át élvezhetjük. A Philips Vitae infrasugárzók által kibocsájtott infrasugarak hatókörében eltöltött 25-30 perc olyan intenzíven hat az emberi szervezetre, hogy hatása már az első használat után érezhető. Tökéletesen alkalmas arra, hogy félórára kikapcsolódjon, de kiváló kiegészítője edzésének, bemelegítésre vagy éppen levezetésre, lazításra.

Az InfraVit Infraszauna rendszeres használata biztosítja a jobb közérzetet. Napjainkban egyre fontosabbá válik a pihenés, a relaxáció a mindennapi stressz ellensúlyozására – az InfraVit Infraszauna ebben is segít. Az az emberi szervezetet jóval kisebb mértékben terheli meg, mint a hagyományos szauna, míg gyógyító hatása bizonyítottan jelentősebb.

Az infravörös energia a levegőt nem használja közvetítő közegként. Ennek következtében a jól irányított infrasugarak több, mint 80 %-ban melegítik fel magát a testet, és kevesebb, mint 20 %-ban a környező levegőt. Az emberi test a kibocsátott infrasugarak 95 %-át elnyeli.

Ez a mélyre ható sugárzás váltja ki a melegítő hatást az izomszövetekben és a belső szervekben. A test a szövetek felmelegedését érzékeli, hűteni akar, így beindítja az ilyenkor szokásos folyamatokat: a pulzusszám növekedését, a vérkeringés fokozását, illetve a fokozott izzadást. Az infravörös hőrendszer mélymeleg hatása a test lázreakciójával hasonlítható össze: a szervezet a baktériumokat és a vírusokat elpusztítja vagy jelentősen gátolja a szaporodásukat és ezzel egyidejüleg növeli a fehérvérsejtek számát, amelyek a fertőző betegségek ellen veszik fel a harcot. Ennek a reakciónak a szívre gyakorolt hatása megegyezik egy kondicionáló edzés hatásaival.

Orvosi kutatások bizonyítják, hogy az InfraVit Infraszauna használata edzi a szívet. InfraVit Infraszauna használatakor a test aktiválja az összes rendelkezésre álló hűtőrendszerét, amelyek közül az izzadás az egyik legfontosabb. Az izzadás azonban nem minden esetben bír azonos méregtelenítő hatással.

Az emberi test felépítésére jellemző, hogy a bőr alatti kötőszöveti rétegek elsősorban vizet tartalmaznak (3-4 mm mélységig), s az ez alatti ún. szubkután réteg tartalmazza a zsírsejteket, s itt kötődnek meg a szervezet számára nem kívánatos méreganyagok (pl. nehézfémek).
Ez a réteg minden ember szervezetében a bőrfelszín alatt 5-6 mm-re található.

Az izzadás útján történő méregtelenítés annál hatékonyabb, minél inkább ebből, az ún. szubkután rétegből történik. A különböző hullámhosszú infrasugarak különböző mélységig képesek behatolni az emberi testbe, az ábrán látható kék vonal jelenti az infrasugarak testbehatolási mélységét a sugarak hullámhosszának függvényében.

Minél rövidebb a hullámhossz, annál nagyobb a mélyre hatolás képessége. A hosszúhullámú infrasugár 1-2, a középhullámú infrasugár 3-4, a rövidhullámú infrasugár 5-6 mm-re képes behatolni az emberi testbe. Az infrasugarak maximális behatolási képessége 5-6 mm. (ábra)
A kezdeti melegítési mélység tehát az infrasugárzó által generált infrasugárzás hullámhosszának függvénye. A kezdeti melegítési mélység pedig a méregtelenítés hatékonyságának, s intenzításának szempontjából nagyon fontos. Amennyiben az infrasugarak az infraszaunázás kezdeti periódusában egyből elérik a szubkután réteget, úgy az infrasugárzó maximális hatékonysággal, maximális méregtelenítő képességgel működik. Ez utóbbi tulajdonság a teljes spektrumú infrasugárzókra jellemző. Az ilyen sugárzók által generált izzadásról elmondható, hogy a távozó izzadságban 15-20%-ban lesznek a nem víz jellegű nem kívánatos alkotóelemek (zsírsejtek, méreganyagok, nehézfémek, stb.)