Az InfraVit Infraszauna építés folyamata

Hová tegyem az InfraVit infraszaunát?

Az InfraVit Infraszauna helyigénye minimális. Már egy négyzetméternyi területen is érdemes létesíteni. Általános szabályként elfogadható, hogy ahol egy ember egy székre le tud ülni, ott őt „körbefalazva” InfraVit Infraszauna létesíthető. Mivel nem igényel semmilyen extra erőforrást, ugyanakkor nem terheli meg a környezetét hővel (a kabin hőmérséklete max. 55 °C) és nedvességgel, ezért gyakorlatilag bárhová beépíthető.

Néhány példa: tetőtérbe (a ferde fal alá), nappaliba bútorként, fürdőszobába, pincébe, erkélyre, teraszra, kerti kunyhóba, stb. Javasolt a kabint egy felmosható vízszintes padozatra tenni, mivel a kabinnak nincs alja csak egy kivehető lábrácsa a könnyű tisztíthatóság érdekében. Amennyiben kabin telepítésére nincs lehetőség, akkor is megoldható az infratechnológia telepítése (ld. alkatrészbeépítések, különleges megoldások, finn szauna „infrásítása”)

Hány Philips Vitae infrasugárzót kell használni?

Az InfraVit Infraszaunák tervezésekor nagyon fontos lépés a felhasználandó Philips fejlesztésű Vitae sugárzók számának pontos maghatározása. Ebből a szempontból másodlagos kérdés, a kabin mérete, elsődleges szempont, hogy az adott kabint maximum hány felhasználó fogja egyszerre használni. A kabin tervezésénél legfontosabb a megfelelő hatékonyság elérése. A hatékonyság kulcskérdése az infrasugárzók helyes elhelyezése. Általános szabály, hogy a Vitae infrahalogén sugárzókat a beépítéskor minél kevésbé takarjuk el fával vagy egy anyaggal, mert a kitakarás arányosan ront a hatásfokon. A fűtőszálakat úgy helyezze el, hogy optimálisan irányuljanak a jelen lévő személy, vagy személyek felé. Az emberi szervezet méregtelenítés szempontjából legfontosabb területe a gerincoszlop és környéke, ezért a infraszálak elhelyezésekor ügyelni kell arra, hogy minden felhasználó háta mögött mindenképpen legyen egy infrasugárzó. Az előre helyezendő infrasugárzókat úgy kell elhelyezni, hogy minden felhasználót lehetőleg minden irányból egyenletesen érjenek az infrasugarak. Ez általában azt jelenti, hogy vagy minden felhasználóval szemben helyezek el egy-egy infrasugárzót, vagy a kabin első sarkaiba szerelem az infrasugárzókat. Nagyobb kabinok esetén érdemes megfontolni, hogy az első sugárzókat forgatható formában szereljük be, így ugyanis azok rugalmasan irányíthatóak a felhasználó felé akkor is, ha pl. egy háromszemélyes kabinban csak egy felhasználó tartózkodik. Az eddig elmondottak alapján felhasználónként 2-3 infrasugárzóval kell kalkulálni (1 db hát-, ill. 1- vagy 2 db első sugárzó). Az infrasugárzókat függőleges helyzetbe kell pozicionálni, mivel az infravörös sugárzás horizontálisan terjed. Ez azt jelenti, hogy az infrasugárzó teljes magasságában kialakul egy erős infratér, ez alatt a sík alatt viszont nem érzékelhető a hatása, felette pedig inkább a levegő hőmozgásának hatása érezhető. A használat során azok az infrasugarak a leghatékonyabbak, melyek egyből (visszaverődés nélkül) érik el az infrázandó testet. A kabin falfelületeiről és egyéb berendezéseiről visszaverődő sugarakra infraszaunázás szempontjából nem számíthatunk, mert a visszaverődés mértéke igen csekély. A Philips fejlesztésű Vitae sugárzók hossza lehetővé teszi, hogy egy infrasugárzó felhasználásával az adott irányból a felhasználó felsőtestét teljesen infrázni tudjuk. A fűtőszálak és a felhasználó távolsága ideális esetben egyik irányban sem nagyobb 70 cm-nél. A kabinokban általában opcionálisan, de mindenképpen külön kapvcsolóval szerelve lábsugárzó is kerül (2 m kabinszélességig 1db). A használók számától függ, hány infraszálat érdemes telepíteni.

Egyszemélyes InfraVit Infraszauna akár 0,8 nm-en is létesíthet?, minimálisan 2 db Philips fejlesztésű Vitae infrasugárzó felhasználásával készül, hatékonyabb a 3 vagy a 4 sugárzós megoldás. Hiába építjük akkorára az egyszemélyes InfraVit Infraszaunát, hogy két személy is elférjen benne, attól a sugárzók elhelyezésének korlátai miatt a kabin még egyszemélyes marad. Amennyiben egy egyszemélyes InfraVit Infraszaunát két személy használ, akkor mindkettőjük infraszaunázása (méregtelenítése) kevésbé lesz hatékony (ugyanakkora – egy személy használatára tervezett – infraenergia oszlik meg közöttük).

Két személy részére 4-5 Philips fejlesztésű Vitae sugárzó szükséges. Amennyiben egy kétszemélyes InfraVit Infraszaunát egy személy használ, akkor az infraszaunázása itt hatékonyabb lesz, mint egy egyszemélyes InfraVit Infraszaunában lenne (alig nagyobb területen jelentősen több infraenergia van). Három személy részére minimálisan 6 Vitae sugárzó ajánlott, de hatékonyabban működik a kabin 7 db sugárzóval. Nagyobb kabinok esetén előrelátó tervezéssel hatékonyan alakíthatók ki sugárzó-csoportok, melyek a szakaszolás lehetőségét kínálva hatékony üzemeltetést tesznek lehetővé.

A kabin méretének meghatározásakor első kérdés, hogy maximálisan hány személy fogja használni. A felhasználók száma a fent elmondottaknak megfelelően meghatározza, hogy hány infrasugárzóval oldható meg hatékonyan az infraszaunázás. A kabin méretének alsó korlátját általában a felhasználók számára biztosítandó minimális helyigény határozza meg. Belméretre vonatkoztatva ez felhasználónként kb. 55 cm ülőszélességet jelent (2 személyes kabin esetén ez 110 cm – belméret). A felső korlátot az adott számú infrasugárzó hatékony hatótávolsága határozza meg (2 személyes kabin esetén ez 150 cm – belméret). A kabin mélységét az adja, hogy a hátsugárzótól optimális esetben kb. 20 cm-re ülünk, elölről pedig karnyújtásnyi távolságon belül lennie kell egy infrasugárzónak, melytől szintén ajánlott a 20 – 50 cm biztonságos távolság tartása. Ezen feltételek tartása esetén az ideális kabinmélység – belméretre gondolva – legalább 85 cm, mely az infrasugárzók hatékony hatótávolságát figyelembe véve 115 cm-ig növelhet. A felhasználókkal szemben függőlegesen elhelyezett infraszálak biztosítják, hogy a kabinban egyenletes legyen a hő eloszlása. Szintén az egyenletes hőeloszlás miatt, általában a pad alá, vízszintesen, a lábaktól távol érdemes elhelyezni egy lábsugárzót, melynek legfontosabb szerepe a kabin alsó részének temperálása. Az InfraVit Infraszaunákban a lábsugárzó a hátfalra van szerelve azért, hogy használat közben a láb a hatékony hatótávolságon kívül essen. Így azt érjük el, hogy a hőérzet a lábnál is kellemes lesz, az infra hatása viszont enyhe mértékben érvényesül. Azért választjuk ezt a megoldást, mert a láb intenzív infrázása nem ajánlott. A lábsugárzót minden esetben kapcsolóval szereljük, így az kiiktatható általánosan ellenjavalt esetekben (pl. visszér problémák esetén).
Kabinszélességre vetítve úgy kalkulálhatunk, hogy 2 méterenként 1 db lábsugárzót tegyünk. A kabin magassága szabadon választható. Fontos, hogy le tudjon ülni benne. A hátfal eshet például a tetőtér térdfalára, ha ott kényelmesen le tud ülni. A hátfal technológiailag szükséges magassága 150 cm (a pad és a függőlegesen álló infraszál magassága). Egy ferde tető alá már 150 cm magasságtól beépíthető. Példánknál maradva: a kétszemélyes InfraVit Infraszauna belmérete 110-150 cm(szélesség) x 85-115 cm(mélység) x 190-200 cm (magasság). Ezek a belméretek – átlagos kivitelezést feltételezve – külméretben a következőt jelentik: 125-160 cm(szélesség) x 110-130 cm (mélység) x 200-210 cm (magasság). A hatékony InfraVit Infraszauna tehát keskeny, és befogadóképességétől függően hosszú. Amennyiben kevésbé tetszik a keskeny változat, úgy 130 cm-nél nagyobb mélységű kabinok esetében ajánljuk, hogy az első sugárzókat ne a kabin falába építtesse be, hanem az első sugárzókat “falközbe” szerelje be tervezzen benyúló pultot vagy oszlopot, melybe az infraszálakat beépítve, azokat „közelebb toljuk” a felhasználókhoz, használjon mobil infrát, mely nem más mint egy általunk a piacon először alkalmazott kicsi, kerekeken guruló, 1 db beépített infraszálat tartalmazó bútordarab, mely oda állítható, ahova éppen szükséges.
Az infraszaunáknál nem a hő benntartása a cél, ezért nem követelmény a hőszigetelés. Az InfraVit Infraszauna anyaga nincs kitéve akkora hő- és nedvességterhelésnek, mint a finn szauna esetében, ezért jóval nagyobb az anyagválasztási szabadságunk. Általánosságban elmondhatjuk, hogy az infraszauna falainak szerepe nem a hőszigetelés, hanem a tér elhatárolása.
Ezért a falakat készíthetjük bármilyen fából (lambériából, vagy rétegelt lemezből, bútorlapból), falazó elemekből (ytong, tégla), üvegből, plexiből, stb. (Külső) felületkezeléssel vagy anélkül bármilyen környezettel összhangba hozható. Alapesetben a kedvező ár/érték arány, az esztétikai és technológiai szempontok figyelembevételével az InfraVit Infraszaunákat fából, azon belül is lambériából készítjük. Az általunk felhasznált lambériafajták megbízható és egyenletes minőségűek.

Csak és kizárólag első osztályú, szárított soft line kivitelű szaunalambériákkal dolgozunk, széles típusválasztékot biztosítva. A szaunalambéria besorolás biztosítja a szaunaépítő anyag egy olyan kategóriáját, mely megbízhatóan alkalmassá teszi azt InfraVit Infraszauna és szaunaépítésre. A jelenleg rendelkezésre álló típusválaszték. Az InfraVit Infraszaunák minden egyes darabja megrendelésre, egyedi méretre készül. Lehetőség van arra is, hogy a különböző paneleket más fából készítsük el. Például lehetséges egy barna uralkodó színvilágú környezetben egy odaillő barna külső színű (cédrus vagy hőkezelt nyárfa) InfraVit Infraszaunát telepíteni úgy, hogy annak belseje világos színű fából van. Lehetőség van továbbá egy panel felületén különböző fajtájú anyagok használatára. További példák sorolása nélkül is látható az eddigiekből , hogy – kis túlzással – a tervezésnek és az anyagfelhasználásnak csak a fantazia szab határt. Amennyiben az Ön által elképzelt kabin nem megvalósítható a kínálatunkban szereplő anyagokból, akkor beszerezzük az Ön által megjelölt alapanyagot. A kabinok belső berendezését is általában fából készítjük. Az itt felhasznált anyag nem melegedhet túlságosan, nedvességtűrő és szép kell legyen. Ennél fogva a padok anyagához felhasználható fafajták választéka egy kicsit szűkebb, de itt is sok kombinációs lehetőség adódik (fajta, szín, kidolgozás jellege szerint). Kabinjaink belső berendezésének kialakításakor választhat az általunk kínált variációk közül (háttámlaverziók), vagy Ön is megtervezheti ezeket. Az InfraVit Infraszaunák egyik kedvelt változata, mikor a kabin egy vagy több a fala teljesen üveg. Az üveg színe lehet bronzbarna vagy színtelen. Az üveg alakja, kiterjedése és kapcsolódásának formája szintén egyedi, megbeszélés tárgyát képezi. További lehetőség kabinunk csinosítására a sótéglák beépítése megvilágítással vagy anélkül. Az esztétikai szerepükön felül a sótéglák fontos pozitív élettani hatásokkal rendelkeznek, melyek beépítésüket a mai világban szinte elkerülhetetlenné teszik.

Az InfraVit Infraszauna létesítésre kiszemelt helyen az alábbi feltételeknek kell teljesülniük:
Elektromos hálózat paraméterei:

  • egy fázis
  • 230 V a fixre kötéshez
  • infraszálanként 500W vagy 750W teljesítményre elegendő kismegszakító
  • leválasztó kapcsoló
  • nedves helységben fi relé
  • Higiéniai szempontok miatt vízszintes felmosható padozat (lehet kő, parketta, laminált padló, nyers beton stb.)

Az InfraVit Infraszaunák a hosszú távú felhasználási és esztétikai szempontok , valamint praktikussági okokból nem rendelkeznek teljes padlólemezzel, hanem egy kivehető lábráccsal szállítjuk őket. Ezért a lábrács alatti burkolat részben látszik. A kivehető lábrács használat után egyszerűen és könnyen felhajtható, a kabin felmosható, így az hosszú távon is megőrzi minőségét és szépségét. A lábrácsot elhasználódása vagy koszolódása esetén könnyű tisztítani és/vagy cserélni.

Amennyiben Ön ajánlatot kér cégünktől, a tervezett InfraVit Infraszauna valamennyi paraméterét pontosan megadjuk Önnek.

A kabinok árát honlapunkon az Árlista menüpontban is megtalálja.

A kabinok árát alapvetően a sugárzók száma, valamint a felhasznált faanyagok és az extra felszereltség befolyásolja.
Egyedi méretért, illetve egyedi, különleges formájú kivitelezésért (pl. tetőtéri beépítés) extra díjat nem számítunk fel.
Az árak minden esetben tartalmazzák az előzetes helyszíni felmérés és a kiszállítás, üzembe helyezés költségeit is.

Az ajánlatot e-mailen, vagy helyszíni felmérés nyomán személyesen is tudunk adni Önnek.

Amennyiben az ajánlat megfelelő, a kivitelezés a megrendeléstől számított 1-3 héten belül megtörténik.
A szállítási határidő alapvetően a szükséges anyagok beszerzési határidejétől függ, főként egyedi üveg megrendelése hosszabbíthatja meg.